Foto'shoppen

 
Vandaag hebben de kinderen een workshop fotoshoppen gehad. Met de tablet moesten ze van foto’s van dieren een samengesteld dier maken. Eerst moesten ze beslissen welk dier het hoofddier zou worden en daarna moest er een deel van een ander dier aan toegevoegd worden. Vervolgens werd de grootte en de kleur aangepast, zodat het net leek alsof het klopte. Er waren heel leuke resultaten. 

Een samengesteld dier

De kinderen hebben in de ateliertijd een samengesteld abstract dier gemaakt. Eerst moesten ze een ontwerp op een A3 papier maken. Dat ontwerp moest op ware grootte gemaakt worden en ingekleurd worden. Daarbij moesten ze proberen om schaduw aan te brengen door harder en zachter op het potlood te drukken. Nadat het ontwerp klaar was, gingen ze de onderdelen van het samengesteld dier overtrekken met behulp van carbon-papier op karton en dan uitknippen. Dit was soms wel lastig. Het karton was soms erg dik om door te knippen. Dat moest dan weer precies als het ontwerp gekleurd of beplakt worden met papier. Sommige kinderen kozen er zelfs voor om zowel de voorkant als de achterkant een kleur te geven. Als laatst werden de onderdelen van het dier aan elkaar bevestigd en op een voetstuk geplaatst. Er kwamen werkelijk prachtige creaties uit.

Met kunst op reis in de luchtballon

De kinderen hebben een heel leuke opdracht gekregen van de atelierista's. Ze maken in tweetallen een heuse luchtballon, waarin ze zelf zitten. De juffen hadden een leuk filmpje gemaakt, waardoor de kinderen erg enthousiast werden. Eerst moest er een ontwerp gemaakt worden. Daarna moesten de taken verdeeld worden. Want wie begint met het schilderen/versieren van de luchtballon en wie begint met het maken van het mandje?
In groep 6 is da geen enkel probleem! De kinderen verdelen die taken heel spontaan. En wat worden ze mooi!

Surprises in groep 6

Wat hadden de kinderen (en hun ouders) er weer een werk van gemaakt. Wat stonden er weer schitterende surprises met gedichten op de kinderen te wachten. We hebben genoten van een heerlijke Sinterklaasdag.

Onderzoeksles luchtdruk

Omdat het in het nieuwe hoofdstuk van Naut gaat over luchtdruk, hebben we proefjes gedaan met luchtdruk. Eerst werd een ballon opgeblazen en bespraken we hoe de lucht uit de ballon ging en waarom de ballon dan door de lucht vloog. Vervolgens gingen de leerlingen zelf aan de slag om de ballon in een rechte lijn te laten vliegen. Hierbij mochten ze zelf in een groepje een onderzoeksvraag bedenken. De meeste groepjes hadden een vraag over de snelheid en hebben dit gemeten met een stopwatch. Ze gingen erg enthousiast aan de slag! 

Vogelsnacks maken

Bij juffrouw Merel hebben de kinderen vrijdag vogelsnacks gemaakt. Eerst moest de dennenappel goed ingesmeerd worden met pindakaas, vervolgens werden daar zaadjes aan "vast geplakt". 
En nu maar hopen dat we een strenge winter krijgen!

Tafels oefenen met dobbelstenen

De kinderen hebben op een heel leuke manier deze week de tafels geoefend met tafel vierkantjes. Per tweetal waren er twee dobbelstenen. Iedere leerling had een aparte kleur stift. Nadat ze met de twee dobbelstenen gegooid hadden, vermenigvuldigden ze de twee getallen. Dan zetten ze een lijn op één zijde van het vierkant, waarin de waarde stond van de uitkomst. Degene die het vierkant dichtmaakte, mocht het vierkant of de vierkanten inkleuren in zijn eigen kleur. De speler met de meeste vierkanten won. De kinderen waren razend enthousiast en hebben op een speelse manier de tafels geoefend.

Een nieuwe noot

We zijn het nieuwe thema begonnen met het maken van een lege notenbalk. Op die lege notenbalk hebben de kinderen hun eigen nieuwe noot geplakt. Die noot hadden ze versierd met allerlei zaken die met henzelf te maken hadden. Het resultaat is een prachtige notenbalk met daarom heen de woorden die de kinderen hadden bedacht bij dit thema en nu dus ons woordveld is.

verjaardags-wand

En dit is het resultaat geworden van de verjaardagstaarten. Is het niet leuk geworden?

Nieuws uit groep 6

We zijn in groep 6 lekker aan het nieuwe schooljaar begonnen. Om nu te weten wanneer iedereen jarig is, maken we een verjaardagsmuur met daarop alle verjaardagstaarten van de kinderen waar ze letterlijk uitspringen van plezier. En de eerste week hadden we maar liefst 4 jarigen!!! Gezellig, hoor!